شناخت انواع مواد توهم زا (Hallucinations)، اثرات و عوارض
تمدنهای بزرگ نمونه های فراوانی از استعمال موادی که ایجاد توهم می کنند عرضه داشته اند. مصرف قارچهای توهم زا در مراسم مذهبی در آمریکا، مصرف قارچهای مخدر و .... توسط ساحران در آسیا و استعمال بعضی گیاهان برای جادوگری در اروپا نمونه های اندکی است از مواد متنوع و سنتی توهم زا، ولی اکنون اصطلاح توهم زا بیشتر به موادی اطلاق می شود که شامل (اسید لیسرژیک) بوده و دارای اثرات انبساط خاطر می باشند، مانند DMT , STP , LSD
این گروه از داروها به عنوان تضعیف یا تحریک کننده سیستم مرکزی اعصاب مورد استفاده قرار می گیرد. مهمترین اثر آنها ایجاد تغییرات اساسی در حالات عاطفی، رفتاری، خلقی، و روانی فرد است. ایجاد حالات توهمی سمعی و بصری و تصورات موهوم که اغلب شبیه به رویاها و یا کابوسهای شبانه است، از جمله دیگر اثرات این گروه داروها می باشد. توهم زاها برخی اوقات بنام داروهای سایکوتو میمتیک یا سایکدلیک یا هلوسینوژن نامیده می شوند که شناخته شده ترین و رایج ترین نوع این داروها گروه ال. اس. دی است.
از جمله این داروها می توان به عناوین زیر اشاده نمود:
ال. اس. دی LSD، پی. سی. پی PCP، ام. دی. آ. MDA، پی. ام. آ. PMA، تی. ام. آ T M A، دی. ام. تی D M T، اس. تی. پی= STP، دی. او. ام DOM، مسکالین یا پیوت Mescaline - Peyote، سیلوسین و سیلوسیبین Psilocin - Psilocybin
حشیش (CANNABIS)
حشیش از گیاهی به نام شاهدانه که در اکثر نقاط جهان می روید گرفته می شود. شاهدانه در حالت گیاهی، ماریجوانا و در حالت صمغی، حشیش یا گراس نامیده میشود. در اصل حشیش شکل خالصتری از ماریجوانا است. روغنی که از صمغ شاهدانه تهیه میشود، خالصترین حالت ماده توهمزای مصرفی است که از شاهدانه به دست میآید. تأثیر حشیش، ناشی از مادهایست به نام T.H.C (تترا هیدرو کانا بینول) که یک ماده توهم زای طبیعی به شمار میرود.
حشیش یا کانابیس بر روی دستگاه عصبی مرکزی اثر میکند و استعمال طولانی آن به لاغری ، رنگ پریدگی ، ضعف و اختلالات روانی میانجامد.
شکل ظاهری :
معمولا به صورت تکه های جامد مکعبی شکل فروخته می شود و در رنگهای مختلف از قهوه ای کم رنگ تا سیاه دیده شده، در ساختمان ترکیبی اش به صورت انواع مختلف از خشک و سخت گرفته تا نرم و شکننده دیده می شود که بـصورت دود کردن همراه با سیگار، چپق و قلیان، پختن آن و مصرف بهمراه غذا و گاهی همراه با چای نیز مصرف می کنند.
روغن حشیش :
از تقطیر حشیش و استخراج ماده شیمیایی موثرآن T.H.C (تتراهیروکانابیتول) مایعی به رنگ قهوهای تیره مایل به سیاه(سبززیتونی تیره) به دست میآید که بسیارقوی و خطرناک و متناسب با غلظتی که دارد ممکن است 5 تا15 برابر قویتر از حشیش باشد، چنانچه اگر مقدار کمی ازآن برروی یک سیگار ریخته شود، این سیگار بیش از 10نفر را دچار توهم میکند.
اثرات مصرف حشیش :
چند دقیقه پس از تدخین یا یکی دو ساعت پس از خوردن حشیش مرحله تحریکی آغاز میشود که طی آن فرد احساس خوشی و انبساط خاطر می کند. تحت تاثیر حشیش کنترل رفتار مختل میشود و پرحرفی ، قهقهه و حس پرواز در بیمار پیش میآید. ادراک فرد از زمان و مکان مختل میشود و اختلالهای حسی نیز پیش میآید. شخص دچار توهم و تصورات واهی میشود، قوه درک و احساس او افزایش مییابد، محیط خود را غیر از آنچه که هست میبیند، دستهای خود را پر و بال میبیند و حوض خانه را دریا، رنگها به نظرش شفاف تر و روشن تر میآیند، صدا ها به نظر از فاصله دورتر به گوش میرسد. به هر حال در ادراکات حسی به خصوص بینایی و شنوایی تحریف به وجود میآید، اشتها افزایش مییابد، مخصوصا در مورد غذاهای شیرین. از اینرو حشیش را باید ماده خطرناکی تلقی کرد که اگرچه از نظر فیزیولوژیک وابستگی ایجاد نمیکند، اما چون وابستگی روانی به آن سبب میشود که فرد به طرف استفاده مداوم سوق داده شود باید بهطور جدی با آن مبارزه کرد. دیگر اثرات کوتاه مدت مصرف حشیش عبارتند از: خواب آلودگی، قرمز شدن چشمها، افزایش ضربان قلب، مختل شدن قوه حافظه و تمرکز فکری به طور موقت، اختلال درک زمان و مکان، تحریک پذیری، تند مزاجی، بی قراری، پر حرفی، خندههای بی دلیل، احساس طرد شدگی، ترس و وحشت، دگرگونی و تغییر شکل فضا و زمان.
عوارض مصرف حشیش :
تحقیقات نشان میدهد که اثرات سوء مصرف حشیش به خصوص در بین جوانان و بزرگسالان حتمی است از جمله: از دست دادن انگیزه و علایق، آسیب به حافظه و تمرکز فکر، عدم قابلیت رانندگی، کاهش قوای دفاعی بدن در برابر عفونتها و بیماریها، گیجی و سردرگمی، فقدان انرژی و... در اثر استفاده مرتب و مداوم حشیش پیش میآید. هم چنین خطر ابتلا به برونشیت مزمن، سرطان ریه و بیماریهای دستگاه تنفسی در مصرف کنندگان منظم حشیش بیش از دیگر گروههاست.
ماری جوانا (MARIJUANA)
ماری جوانا یکی دیگر از مواد توهمزاست که بیشتر از قسمت های فوقانی برگ ها، گل و تخمکهای شکفته شده بوته شاهدانه جنس ماده که بریده و خشک شده تهیه می شود و شبیه جـعــفـری خشک به رنگهای سبـز، قهوه ای و یا خاکستری میباشد. ماری جوانا دارای بوی تند و به صورت کشیدنی در پیپ یا سیگارهای دست پیچ استفاده می شود.
اسامی عامیانه :
WEED ،GRASS ،POT ،CHRONIC ،JOINT ،BLUNT ،HERB ،GANGA، HEMP ،BASH ،BHANG ،BLAST ،JIVE
اثرات مصرف ماری جوانا :
اثر آن به صورت کشیدنی 2 تا 4 ساعت و در موارد خوردنی 5 الی 12 ساعت طول می کشد. در عین حال که موجب حالت سرخوشی و کیف می شود، غالبا هوشیاری و خود آگاهی مصرف کننده به هم می خورد و دچار تحریف ادراکات، عدم هماهنگی و توازن، گیجی، افزایش ضربان قلب و تنفس می گردد. فرد مصرف کننده آن تمایل به پر حرفی و خنده های بیش از حد دارد، و این آثار تا چندین ساعت پایدار است، ماری جوانا را – در عین حال که ماده اعتیاد آور سبک است و حتی آن را مدخل ورود به دنیای مواد اعتیاد آور قوی معرفی کرده اند – باید یک ماده توهم زا به حساب آورد
عوارض مصرف ماری جوانا :
تحریف ادراک حسی، اختلال درک زمان و مکان، افزایش حساسیت به صدا، افزایش تلقین پذیری، احساس دارا شدن یک درک عمیق تر از معانی اشیاء، احساس قدرت بیش از حد، شوریدگی یا اغتشاش فکری، تیرگی هوشیاری، گیجی، نگرانی، ترس، سرگردانی و توهمات از اثرات و خطرات عمده مصرف این ماده است.
در میان افرادی که مصرفشان خیلی زیاد است میزان اختلالات عصبی و شخصیتی بیش از افراد عادی است. ماری جوانا وابستگی روانی نسبتاً خفیفی به دنبال میآورد.
دیگر مشتقات شاهدانه :
چرس :ماده رزینی است که از سرشاخههای گلدار یا به میوه نشسته گیاه شاهدانه گرفته میشود که خالص و یا مخلوط با مواد دیگر استعمال میکنند.
بنگ :سرشاخه خشک شده گلدار و یا به میوه نشسته گیاه شاهدانه اعم از اینکه ماده رزینی آن را قبلاً گرفته یا نگرفته باشند بنگ نامیده میشود. که خردشده یا نشده، خالص یا مخلوط با مواد دیگر استعمال میکنند.
بنگاب(دوغ وحدت) : مایعیاستکهباجوشاندنبرگهایگیاهشاهدانهدرشیریا آب تهیه میکنند و آن را مانند مسکرات مینوشند.
اکستازی (MDAM)
سالها پیش قبل از جنگ جهانی دوم دکتر الکساندرشالگین که به پدر قرصهای توهمزا معروف است با اختراع یک حشرهکش جدید به موفقیت چشمگیری دست یافت که دولت آمریکا به عنوان جایزه آزمایشگاه مجهزی در اختیار او قرار داد تا با خیال راحت به تحقیقات خود بپردازد. شالگین با جمعآوری موادمخدر خیابانی و مطالعه روی آنها و ترکیب کردن این مواد قرصی ساخت که تاثیرات روحی و فیزیکی عجیبی بر مصرفکنندگان میگذاشت. نامعلمی این قرصهاMDAM بود که بعداً به اکستازی معروف شد که در لغت به معنای نشاطآور و سرخوشی مفرط میباشد. ولی علیرغم معنای فریبندهآن مصرف اکستازی عوارض ناگوار و غیر قابل جبرانی دارد .
این قرص در سال1912 توسط کارخانه مرک آلمان. تولید شد و به عنوان کم کننده اشتها مورد استفاده قرار گرفت که به علت اثرات آن از رده مصرف خارج شد ، در سال1970 در روان درمانی برای کمک به بیان احساسات بیماران استفاده شد که در 1984 با اثبات اثرات آن روی مغز حیوانات آزمایشگاهی، از رده خارج شد .
مصرف این قرصها در ایران به خصوص در چند سال اخیر در پارتیهای شبانه به شدت افزایش یافته است. جوانان تحصیل کرده و مرفه مصرف کنندگان اصلی این داروها هستند. البته در طول این مدت بعضی از سودجویان اقدام به ساخت این قرصها در لابراتورهای داخلی کرده اند که خطر وجود مواد اضافی در آن وجود داشته و باعث بروز حوادثی جبران ناپذیر برای مصرف کنندگان شده است.
نامهای مستعار اکستازی :
اکستازی نام مصطلح و رایج دستهای از مواد است که ازلحاظ ساختار به 3 و 4 متیل اناندی اکسی متآمفتامین شبیه هستند. به زبان محاورهای اروپایی اکستازی وبه زبان محاورهای آمریکایی اکستسیX.T.C معروف است ودر ایران به داروی عشق، قرص شادی، قرصX، E، آدم، حوا، دنیس، خوابهای شیرین، رویا، میتسوبیشی، سوپرمن، مکدونالد، مرسدسبنز و غیره معروف است. از اسامی آمیانه لاتین میتوان به ECCY ،XTC ،X ADAM E-DIAMONDS ،MITSUBISHI ،LOVERS SPEED ،,CLARITYZ اشاره نمود.
شکل ظاهری :
این مواد به اشکال مختلف مانند: گرد، کپسول، مایع،آمپول و قرص با طرح و اندازهای مختلف، شکلها و رنگهای متفاوت تقریباً شبیه به قرصهایگیاهی وجود دارد که معمولاً شکلی روی آن حک شده و تلخ مزه میباشد که عمدتاً با نشاسته، پودر تالک و رنگ، کافئین، آمـفی تـامین و افدرین ترکیب میگردد که به صورت خوراکی، دودکردن، استنشاق و تزریق مورد استفاده قرار می گیرد.
قیمت هر قرص بین 10 تا 30 دلار و در ایران قیمت قرص بین 4 تا 20 هزار تومان (متوسط 10 هزار تومان) می رسد.
اثرات اکستازی :
اثرات این ماده 20 تا60 دقیقه بعد از مصرف شروع و 4 تا 6 ساعت بعد از مصرف ادامه مییابد و ممکن است تا 24ساعت در بدن باقی بماند.
افزایش شدید احساس خوب بودن در فرد، افزایش انرژی ، احساس تمایل برای ارتباط با دیگران و احساس تعلق و نزدیکی به دیگران احساس عشق و سرخوشی، دست و دلبازی، افزایش هوشیاری و درک موسیقی، افزایش حسهای بویایی و چشایی، احساس تجربیات و حالات روحی جدید در زندگی، احساس روشنایی، تمایل برای آغوش گرفتن و بوسیدن دیگران ، به علت افزایش انرژی در افراد مصرف کنندگان تمایل برای فعالیت شدید و رقصهای طولانی دارند.
عوارض مصرف اکستازی :
موادی در مغز بنام سروتونین وجود دارد که با مصرف این ماده، موادمذکور در سیستم اعصاب و مغز آزاد شده باعث تحریک سیستم مغز میشود و عملکردسیستم مغز را در دراز مدت مختل کرده و برروی اعصاب سروتونرژیک مغز آسیب واردمینماید.
البته این اثرات، وابسته به مقدار مصرفمیباشد. یک دوز متوسط 75 و 100میلیگرمی تندیضربان قلب، خشکیدهان، سفتی فک، تعریق، گرما، تهوع، توهمات شنوایی و بینایی(ندرتاً ناخوشایند)، تکرار صحنهها یا خاطرات گذشته، حملات اضطرابی، بیخوابی، تب و لرز، لرزشاندامها، دردهای عضلانی، تاری دید، استفراغ، بیاشتهایی موقت، احتلال تعادل، سردرد(یکی از دلایل مصرف کراک)، قفل شدن وحرکات دردناک فک، گیجی، گرفتگیعضلانی، اضطرار در دفع ادرار، رفلکسهای تند و سریع و احساس سوزن سوزن شدن ایجاد میکند.
در دوزهای بیش از تحمل فرد یا در فرد مستعد:
تشنج، فشارخون بالا یا پایین، بالا رفتن درجه حرارت بدن که باعث تعریق شده در نتیجه فرد ولع شدید برای مصرف آب دارد که مصرف زیادی آب باعث تورم مغز و درنتیجه باعث مرگ وی میشود و نیزاثر ضد ادراری برروی کلیه دارد که باعث اختلالات کلیوی میشود.
با بالا رفتن دمای بدن و فشارخون در اثر فعالیت دیوانه وار پس از خوردن قرص مواد لخته کننده خون در داخل رگها ازبین میروند. دراین حالت اگر بدن شخص دچار بریدگی شود خون او تا لحظه مرگ بند نمیآید.
یکی دیگر از عوارض مصرف این قرصها قفل شدن فک است و بخاطر اینکه فک قفل نشود فرد مصرفکننده مجبور است آدامس بخورد یا دهان خود را تند تند باز و بسته نماید که این امر باعث پارگی و چیده شدن زبان و در نتیجه باعث خونریزی آن میگردد.
دیگر اینکه در زنان و دختران ، بدلیل افزایش صمیمیت، همدلی، نزدیکی، بخشندگی و کاهش اضطرابی که در اثر مصرف قرص به آنها دست می دهد، با میل و رضایتشخصی با جنس مخالف خود رابطه جنسی برقرارکرده که این امر بخصوص دردختران باکره بدلیل ازبین رفتن پرده بکارت باعث خونریزی شده که اگر به مراکز درمانی منتقل نشود در اثر از دست دادن خون بیشاز حد جان خود را از دست خواهند داد.
از طرفی گاهی اوقات باعث خونریزی داخلی میشود و به سکته مغزی نیز منجر میگردد موارد دیگر معمولاًبه استفراغ خون میانجامد.
دیگر عوارض مصرف اکستازی :
اختلال در ریتم قلب، انعقاد منتشره داخل عروقی، اختلال کلیوی و کبدی ، اختلال خواب، کابوسهای شبانه، عوارض شدید و غیر قابل برگشت درمغز بخصوص مناطق مربوط به حافظه و تمرکز(مواد موجود دراین قرصها معمولاً دنبالهای عصبی را نابود میکنند. با قطعشدن دنبالههای عصبی معمولاً فرد به حالت بیحسی میرسد و دردها را کمتر احساس میکند.
نابودشدن دنبالههای عصبی یکی از مهمترین عوامل فراموشی بلندمدت در مصرفکنندهها است.)، افت شدید خلق در روزهای پس ازمصرف( یکی از دلایل مصرف مجدد و خودکشی)، لرزیدن، عصبیشدن و عدم تمایل برای استراحت، خودکشی، دگرکشی از دیگر عوارض مصرف این ماده میباشد.
استعمال کنندگان این ماده میگویند،این ماده احساس بسیار مثبتی را درفرد ایجاد میکند، حس نزدیکی به دیگران، حس بال درآوردن و توانایی پرواز کردن، افزایش صمیمیت، همدلی، بخشندگی، از بین رفتن اضطراب و ایجاد آرامش فوق العاده و غوطهور شدن در عالم آرمانی را نیز بدنبال دارد.
همچنین نیاز به غذا خوردن وخواب را از بین برده و لذا به فرد تحمل شرکت در میهمانیهای 3-2 روزه را میدهد و لذا دربرخی موارد ایجاد فرسودگی بیش از حد به همراه کم آب شدن بدن (dehydration) میکند.
از اثرات دیگر این ماده میتوان به بزرگ شدن پستان در مردان، گشاد شدن مردمک چشم، عدم تشخیص فاصلهها و ارتفاع که بعضاً باعث سقوط آزاد فرد میگردد، دیدن افراد بدون پوست با قیافههای وحشتناک که فرد از ترس چشمهای خود را میبندد ولی خیال میکند سایه این افراد بدنبال او هستند.(یکی از دلایل سقوط افراد از پنجره یا بلندی)، حرکت اجسام ثابت از دید مصرفکننده، بیماریهای روانی شدید تا سرحد خودکشی، انزواهای عمیق منتهی به پوچگرایی و جدا شدن از عینیت جامعه بطور مطلق، اشاره نمود.
ال اس دی (LYSERGIC-ACID-DIETHYLAMIDE )
ال. اس. دی به صورت طبیعی در قارچ گندم سیاه (زنگ چاودار) وجود دارد. ال. اس. دی سبب ایجاد اختلال در خلق و خوی فرد میشود، شناخت زمان و مکان را مختل ، فرد را دچار خوشی بیجا ، خودستایی ، احساس سبکی و بیوزنی ، هذیان و افسردگی میکند و ممکن است مصرف کننده را به خودکشی و آدمکشی بکشاند. با مصرف ال. اس. دی. توهمهای بینایی و شنوایی دست میدهد و اشباح خیالی جای خاصی در ذهن فرد باز میکنند. به دلیل خاصیت توهمزایی شدید ال.اس.دی باید آن را یکی از مواد بسیار خطرناک تلقی کرد که نسل جوان را معرض تهدید قرار داده است.
تاریخچه ال اس دی:
ال.اس.دی نخستین دارویی است که در گروه توهم زاها قرار گرفت. اولین بار در سال 1938 توسط شیمی دان سوئیسی بنام دکتر آلبرت هافمن ساخته شده اما خواص آن در سال 1943 زمانی که بصورت اتفاقی توسط دکتر هافمن مصرف شد مشخص گردید.
این ماده در دهه 1960 شهرت خاصی پیدا نمود و به مرور زمان از استعمال آن توسط مردم کاسته شد لیکن در دهه 1990 مجدداً در میان دبیرستانیها و دانشجویان شهرت پیدا کرد واین ماده بعنوان ابزار جنبش ضد فرهنگ در غرب مورد استفاده قرار گرفت. گرچه در دهه 1950 این دارو ( بنام Delgsid)توسط برخی روانپزشکان برای درمان احساسات سرکوب شده مورد استفاده قرار میگرفت. سازمان سیا (CIA) نیز آزمایشات خود را بر روی انسان بصورت مخفیانه جهت بازپرسی ا زمتهمان انجام داد. در سال 1966 استفاده از این ماده بدلیل پیامدهای بهداشتی و درمانی آن ممنوع اعلام شد.
شکل ظاهری ال اس دی :
ال.اس.دی به صورت گرد سفید رنگ، قرص، کپسول و همچنین مایعی صاف و روشن و بدون رنگ و بو که گاه برروی کاغذ چکانده میشود یافت میشود. تشخیص آن از طریق رؤیت و به صورت ظاهری غیر ممکن است. نحوه استعمال ال اس دی به صورت استنشاق، دود کردن، تزریق و خوراکی است.معمولاًبه طور عامیانه ال اس دی را ACID ،TABS ،BLOTTER می نامند.
اثرات مصرف ال اس دی :
تاثیرات روانی 60-30 دقیقه پس از مصرف ماده شروع میشود و حدوداً 12 ساعت باقی میماند ولی تا 24ساعت نیز گزارش شده است. اوج این تاثیرات حدوداً 5 ساعت پس از مصرف ال اسی دی میباشد. از علائم مصرف این ماده، خطوط رنگینی است که به هنگام بسته شدن چشمها در منطقهء بینایی پدیدار شده و حرکت میکنند. همین خطوط ممکن است به صورت اشباح و رویدادهای نامفهومی در نظر بیمار پدیدار گردد و یا چهره افراد و سمبلهای رویایی دیگر را به خود بگیرد. اگر شخص معتاد به ال.اس.دی چشمهایش را باز کند، رنگها را اشباعشدهتر خواهد دید. عمق تصاویر و اشیاء در نظرش تشدید خواهد شد و بعد تصاویر طولانی تر میشود. اشیای ثابت ممکن است در نظرش به حرکت در آیند و به عمق کابوسهای مختلف خواهد رفت و گاهی چیزهایی پیرامون خود خواهد دید که سایرین توان دیدن آن را ندارند. در این حالت توهمی اشیا در نظر بیمار نوعی زیبایی و معنا پیدا میکنند.
اعتیاد به ال.اس.دی نوعی اتکا روانی به آن است. یکی از مهمترین عوارض مصرف این ماده تیره شدن مردمک چشم است که بطور کامل در مقابل نور واکنش نشان میدهد. حالت تهوع، استفراغ، سرد شدن بدن و لرزش در بسیاری از اوقات در بدن بیمار مشاهده میشود.
عوارض مصرف ال اس دی :
مصرف بسیار کم این ماده (حدود نیم میلیگرم) نیز خطرناک است و ممکن است پس از استعمال آن علائم مسمومیت شدیدی از قبیل پیدایش اختلالاتی در سلسله اعصاب خودکار، بی نظمی در حرکات انبساط حدقهء چشم، اختلالاتی در ضربان قلب، قابلیت تحریک شدید و حالت تهوع را به دنبال میآورد که این اختلالات با احساس خوشی و خندههای ناگهانی بدون علت و ضعف عمومی در بدن و اضطراب و نیز اشکال و تصاویر رنگی کاذبی در نظر شخص ظاهر شده که تخیلات بیاساس ایجاد میکند، همراه است. بسیاری از مصرف کنندگان حواس پنجگانهشان تحت تأثیر این ماده قرار میگیرد و احساسات دروغین در آنها ایجاد میشود و آنها احساس میکنند قادر به پرواز هستند و به همین دلیل از ساختمانهای بلند خود را به بیرون میافکنند و جان خود را از دست میدهند.
این ماده عامل ایجاد امراض مغزی نیر می باشد و عوارض روانی حاصله از آن، بیش از همه شباهت به انواع اختلالات روانی از ردیف شیزوفرنی یا نوعی از جنونهای آنی دارد.
کریستال یا فینسیکلیدین (PCP):
کریستال یا فنسیکلیدین که به مخفف PCP نیز نامیده می شود در گروه داروهای توهمزا طبقهبندی شده و به اسامی: گرد فرشته ،گرد، ، سوخت موشک نیز معروف است. بسیاری از عوارض آن شبیه به الاسدی بوده اما میتواند بسیار خطرناکتر باشد، زیرا میتواند همزمان به عنوان یک داروی توهمزا، محرک، ضدافسردگی و بیهوشی عمل کند.
شکل ظاهری :
در اصل به شکل پودر بلورین سفید رنگ است که بهراحتی در آب و الکل قابل حل است. ممکن است از طریق سیگار، خوراکی، بینی یا تزریق داخل وریدی به مصرف شود. البته به شکل قرص و کپسول هم تولید میشود که متداولترین شکل آن که مایع است، به آب سیب شباهت دارد.
اثرات و عوارض مصرف کریستال:
این ماده سریعاً بعد از تزریق یا استنشاق جذب شده و ظرف 5 تا 15دقیقه اثراتش ظاهر میشود. درحالی که 2 ساعت طول میکشد تا پس از مصرف خوراکی اثراتش به اوج برسد. اثرات حاد 4 تا 6 ساعت طول میکشد و بعد از 24 ساعت به حد کاملاً طبیعی بر میگردد. در بروز علایم و تظاهرات بالینی، تنوع زیادی در بین افراد با وابستگی گوناگون و مقادیر مصرف متفاوت، وجود دارد. درعین حال سابقه مصرف قبلی افراد و شخصیت آنها نیز در این موضوع دخیل است که میتوان به: سرخوشی، آرامش، خوابآلودگی، احساسهای متضاد و اختلال در درک، حس شنوایی و بینایی نامتعارف، دودوزدن چشمها، برافروختگی، قرمزی پوست، جاری شدن آب از دهان، بهت زدگی، یاوهگویی، خیالبافی با درجات مختلف، سردرگمی، اضطراب، کما، اختلال تعادل، اختلال تکلم، تعریق، تندیضربان قلب، تندی تنفس، اختلال در دید، تهوع وکما هم ممکن است تجربه گردد. اثرات بیهوشی و بیحسی این ماده ممکن است از حساسیت افراد به درد بکاهد و متوجه زخم و آسیب نشوند.در بعضی از موارد مرگ در اثرتشنج، ایست تنفسی و فشارخون بالا گزارش شده است.
قارچ جادویی (Hallucinogenic)
قارچ های جادویی یا مقدس طی قرنهای متمادی در جشهای مذهبی بومیان امریکا مورد استفاده قرار می گرفت . این قارچ های جادویی یا مقدس بیشتر از 100 نوع و گونه که از نظر ترکیب و تاثیر همانند ماده مخدر ال اس دی است. که بیشتر در فصل پائیز و در امریکا قابل کشت و رشد است .این ماده معمولا خشک می شود و پس از ترکیب با چای مصرف می شود و تاثیر آن که گاهی نیز بصورت خوراکی مصرف می شود تا 6 ساعت به طول می انجامد .
این ماده اگر به صورت خوارکی مصرف شود بسیار مهلک و کشنده است .
مسکالین
این ماده ی توهم زا هرچند مصرف قابل توجه ی در ایران نداشته است اما جدیدا توسط مسافران آن سوی آبها وارد کشور شده است .که ازکاکتوس کوچک هویجی شکل بدست می آید . در بیابان مکزیک و آ مریکا یافت می شود و به صورت قانونی در برخی از مناطق ایالات متحده به عنوان قسمتی از جشنهای مذهبی به وسبله اعضای مسیحی بومی آمریکائی ممصرف می شود. به طور معمول کاکتوس را قطعه قطعه کرده خشک می کنند و برای مصرف آنرا جویده و سر انجام می بلعند . بعد از خوردن آن تهوع شایع است . مسکالین باعث توهم های بینائی می گردد . مسکالین به صورت مصنوعی به شکل کریستال های نمک تولید می شود .
مسکالین از روده جذب خون می شود . نیمه عمر آن حدود 2 ساعت و مدت اثر آن 8 تا 9 ساعت است . مقدار مرگ آور آن حدود 10 تا 30 برابر مقدار آن است و خطر مسمومیت آن از سایر توهم زاها بیشتر است.
حشیش , اثرات مصرف حشیش, ماری جوانا, عوارض مصرف ماری جوانا,اکستازی, MDAM ,ثرات اکستازی , کریستال, فینسیکلیدین, اثرات و عوارض مصرف کریستال,قارچ جادویی,Hallucinogenic,مسکالین